Нова система за по-бърза регистрация на автомобилите ще заработи от събота в

...
Нова система за по-бърза регистрация на автомобилите ще заработи от събота в
Коментари Харесай

Важно за шофьорите: Нова система за регистрация в КАТ

Нова  система за по-бърза регистрация на колите  ще проработи от събота в КАТ. Основната ѝ цел е да се постави завършек на опашките в КАТ, като към този момент нотариусите ще са тези, които приготвят огромна част от документите.

Очаква се измененията да облекчат на първо място продавачите на леки коли. Годишно те са към 350 хиляди души. Досега се постановяваше те да идват до КАТ и да записват договорите си за продажба. Това към този момент ще става автоматизирано и благодарение на нотариусите, оповестява bTV.

Освен да спести време, на новата системата се разчита и да ускори контрола върху покупко-продажбите с коли.

„ Всичко ще бъде проверявано  на място при нотариуса  – техническият обзор, гражданската отговорност, дали има натрапен запор... Ако има проблем с автомобила, договорката ще бъде отказвана ”, изяснява контрольор  Деница Иванова.

„ Това  не оскъпява с нито една стотинка  прехвърлянето на МПС. Идеята на обмена е да се прави авансово и жителите да не губят време в очакване. Те би трябвало да декларират, имат тази опция, когато получават МПС, издаване на удостоверение за регистрация при нотариуса и той да им извърши тази услуга ”, споделя ръководителят на Камарата на нотариусите Димитър Танев.

Засега свидетелствата се получават в КАТ.

„ Единственото, което би трябвало да се изчака, е софтуерното време на самия щемпел, ламиниране и връчване на свидетелството. 10 – 15 минути, съгласно натовареността на чиновниците ”, изяснява инсп. Иванова.

По думите на Димитър Танев в бъдеще, в случай че се реши, би могло свидетелствата за регистрация да се изпращат по пощата или да се връчват на притежателите по различен метод - с цел да не вървят до КАТ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР